ویرایش حرفهای پایاننامه چگونه انجام میشود؟
برای انجام ویرایش حرفهای پایاننامه ارشد و دکتری، یک سری کارهای اصولی باید رعایت شود که در این مقاله به این موضوع پرداخته میشود.
از کجا بدانیم پایاننامه ما توسط ویراستار حرفهای ویرایش شده است؟
برای پاسخ به این سؤال، باید با کارهایی آشنا شویم که برای صفحهآرایی و تنظیم حرفهای و اصولی یک پایاننامه باید انجام شود. بهطور خلاصه، صفحهبندی پایاننامه طبق فرمت دانشگاه باید یک سری شرایط اصولی داشته باشد. متأسفانه بیشتر افرادی که تحت عنوان ویراستار پایاننامه در مراکزی مانند مراکز کپی دانشکدهها، کافینتها و سایتهای اینترنتی مختلف فعالیت میکنند، فقط کارهای سادهای را به صورت دستی در محیط نرمافزار ورد انجام میدهند که نمیتوان این کار را ویرایش حرفهای پایاننامه نامید!
کارهای سادهای که توسط ویراستاران تازهکار بهعنوان صفحه آرایی کامل انجام میشود!
- عدم استفاده از استایلهای ورد (تمام مراحل فرمتبندی بهصورت دستی انجام میشود).
- تنظیم فونت بخشهای مختلف پایاننامه به صورت دستی و با استفاده از ابزار کنترل فونت
- شماره فصلهای پایاننامه و تیترهای اصلی و فرعی به صورت دستی وارد میشود.
- شماره جدولها، شکلها و فرمولها بهصورت دستی وارد میشود.
- شماره تیترها در کل فایل یا در بعضی فصلها به صورت برعکس است (طبق فرمت اکثر دانشگاهها شماره فصل باید سمت راست باشد).
- وسطچین کردن و تنظیم جدولها و شکلها و… بهصورت دستی انجام میشود.
- شکلها و جداول شناور هستند و با ماوس قابل جابجایی هستند.
- تنظیم فرمولها و تراز کردن شماره فرمول و معادلات ریاضی بهصورت دستی انجام میشود.
- فاصله قبل و بعد تیترها، شکلها، جدولها و…. با زدن کلید اینتر انجام میشود!
- تورفتگی سطر اول پاراگرافها با زدن کلید فاصله (Space) انجام میشود.
- و بهطور کلی، از قابلیتهای پیشرفته ورد مانند استایلها، فاصلهگذاریهای اتومات، شمارهگذاریهای اتوماتیک و… استفاده نمیشود. بنابراین، متأسفانه نتیجه انجام چنین کاری، با نتیجه یک ویرایش حرفهای پایاننامه تفاوت زیادی دارد.
معایب تنظیم فرمت پایاننامه بهصورت غیر اتوماتیک و عدم رعایت اصول ویراستاری حرفهای پایاننامه
- با ایجاد تغییر در فایل، فرمت به هم میریزد و فواصل اضافی و غیریکنواخت بین مطالب، شکلها، جداول و… ایجاد میشود.
- فهرستها به صورت دستی یا اتومات غیراصولی ایجاد میشوند و قابل بروزرسانی نیستند. فهرست مطالب اتوماتیک، مشخصه اصلی ویراستاری حرفهای پایاننامه است.
- اگر نیاز به اضافه کردن تیتر جدید، حذف تیترها یا جابجایی مطالب باشد، باید مجدداً شماره تمام تیترها بهصورت دستی اصلاح شوند که زمانبر است.
- تیترها به پاراگراف زیر خود نچسبیدهاند و با جابجایی مطالب مشاهده میشود که تیتر در یک صفحه میماند و پاراگراف مرتبط با آن در صفحه بعد قرار میگیرد.
- عنوان بالای جدول و خود جدول به هم چسبیده نیستند و مشاهده میشود که عنوان جدول در انتهای یک صفحه است و خود جدول در صفحه بعد قرار گرفته است.
- عنوان زیر شکل و خود شکل به هم چسبیده نیستند و مشاهده میشود که شکل در یک صفحه و عنوان شکل در صفحه بعد قرار گرفته است.
- به دلیل شناور (float) بودن شکلها و جدولها، بعضی از آنها از کادر صفحه خارج میشوند و گاهی به صورت ناقص در حاشیههای پایین، بالا یا طرفین صفحه قرار میگیرند.
- فضاهای خالی زیاد و غیریکنواختی در متن دیده میشود که به خاطر استفاده غیر اصولی و زیاد از کلید Enter و عدم رعایت اصول ویرایش حرفهای پایاننامه است.
- فاصلههای بین اجزای پایاننامه، فاصله بین خطوط و… در کل فایل منسجم و یکنواخت نیست.
- برای مخفی کردن شماره صفحاتی که نباید شماره قابل مشاهده باشد، از روشهای غیر اصولی مثل قرار دادن باکس سفید و.. استفاده شده است.
- و…
نحوه انجام ویرایش حرفهای پایاننامه که فقط در ترنسلیت۹۸ انجام میشود
- فونت تکتک اجزای پایاننامه بهصورت اتوماتیک استایلدهی میشود. در نتیجه، به دلیل انجام ویرایش حرفهای پایاننامه، هرگونه اعمال تغییرات و اصلاح پایاننامه در مراحل مختلف (قبل و بعد از دفاع)، به سرعت انجام میشود.
- شمارهگذاری تمام تیترها، جدولها، شکلها، فرمولها و… به صورت اتوماتیک انجام میشود که مشخصه اصلی ویراستاری حرفهای پایاننامه است.
- با حذف یا اضافه کردن تیترها، اضافه کردن مطالب جدید، تغییر و جابجایی مطالب طبق نظر اساتید راهنما و داوران در جلسه دفاع (حتی جابجایی کامل مطالب از یک فصل به فصل دیگر)، تمام شمارهگذاریها بهصورت اتوماتیک بروزرسانی میشوند و نیازی به تغییر دستی شماره تیترها و فهرست مطالب نیست (به ویدئو مراجعه شود). این کار، سرعت انجام اصلاحات پایاننامه را به شدت افزایش می دهد.
- با حذف و اضافه کردن جداول، شکلها، فرمولها، نیازی به تغییر دستی شمارهها و فهرستهای جدولها و شکلها نیست و تمام موارد بهصورت اتوماتیک قابل بروزرسانی هستند.
- به هیچ وجه در متن از اینتر زدن برای تنظیم فواصل بین تیترها، پاراگرافها، شکلها، جدولها و… استفاده نمیشود. تمام فواصل بهصورت اتوماتیک و کاملاً یکنواخت در متن تنظیم میشوند.
- با استفاده از استایلدهی پیشرفته و اصولی، تمامی تیترهای اصلی و فرعی به متن بعد از خود میچسبند. در این حالت، به هیچ وجه امکان ندارد که تیتر از پاراگراف بعدی خود جدا بیفتد.
- با استایلدهی اتومات تمامی شکلها و جداول، عنوان شکل و خود شکل و همچنین عنوان جدول و خود جدول به یکدیگر متصل هستند. بنابراین، در صورت تغییر در محتوا، شکل و عنوان شکل (همچنین جدول و عنوان جدول) همواره به صورت متصل و وسطچین و کاملاً تنظیم شده در متن جابجا میشوند و فرمت و فواصل فایل همواره حفظ میشود.
- تمام شکلها و جدولها از حالت شناور خارج میشوند و طبق دستورالعمل دانشگاه تنظیم میشوند.
- حاشیهها و زوائد اضافی شکلها حذف میشود و سایز شکلها به نحوی تنظیم میشود که از لحاظ فونت و جزئیات با متن تناسب داشته باشد.
- شمارهگذاری صفحات، فهرستها، تنظیم حاشیه صفحات، فاصله بین خطوط و… در تمامی صفحات پایاننامه بهصورت اتوماتیک انجام میشود.
- و …
جمعبندی
در این مقاله با اصول ویرایش حرفهای پایاننامه ارشد و دکتری آشنا شدیم. اگر نیاز به اصلاح دقیق، اصولی و استاندارد پایاننامه خودتان را دارید، ما خدمات ویراستاری تضمینی پایاننامه ترنسلیت98 را پیشنهاد میکنیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!